Als oud teler van tomaten en aardbeien gebruik ik mijn teeltervaring bij de bedrijven die ik adviseer. Ik ben nu 3 jaar actief als consultant bij Horti-Consult International. Daarvoor had ik, samen met mijn vrouw, een tomaten- en aardbeienbedrijf. Het is voor mij een mooie uitdaging om mijn ervaringen en kennis in zowel Nederland maar vooral in de wereld te kunnen delen door mijn werk als consultant. Vaak word ik betrokken bij een bedrijf wanneer het plannen maakt om te vernieuwen, een teelt wijzigen of verder uit te breiden. Ik kan dan vanaf de tekentafel meekijken en adviseren in samenwerking met de toeleveranciers. De teelt staat vaak dan al vast, en in mijn geval adviseer ik over zacht fruit, tomaten, sla en of komkommer.
Ik kom bij veel bedrijven zowel in binnen- en buitenland. Ik adviseer deze bedrijven dus niet alleen over teeltzaken maar ook over onderwerpen zoals arbeid, energie, biologie, interne transport en verpakken. Het is goed om te zien dat veel techniek en kennis uit Nederland komt, maar dat ook buitenlandse bedrijven zich ontwikkelen en overstappen op andere manieren van telen die beter bij hen past. Zo kom ik bij een aardbeienkwekerij in Noord-Amerika die ooit is begonnen met een traditioneel teeltsysteem, op goten telen, maar nu inmiddels is overgeschakeld naar een andere teeltwijze die beter bij hen past. Ook daarin denk ik met hen mee. De reden voor het omschakelen naar een ander teeltsysteem is omdat, anders dan in Nederland en België, de aardbeienplanten een jaar lang mee gaan. De veel telers in Noord-Amerika maken op dit moment gebruik van belichting. Inmiddels is de LED-belichting zo goed dat men naar 100% LED gaat.
Frequent bezoeken
Met de klant stem ik af hoe vaak ik hen bezoek. Dan ga ik bij hen op locatie kijken, luisteren en zaken vaststellen. Dit is prettig om goed inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering. En ik kijk dagelijks mee op afstand. Iedere teler weet dat het belangrijk is om je teeltregime continu aan te passen aan de weersomstandigheden die er op dat moment zijn. Het is dus cruciaal om continu een vinger aan de pols te houden en op de achtergrond mee te kijken met de teeltspecialisten. Zo gaan we samen voor het beste resultaat.