Het team teeltadviseurs van Horti-Consult International heeft er een traditie van gemaakt om één keer per jaar een internationale (glastuinbouw)reis te maken. Begin deze maand zijn Oostenrijk, Hongarije en Slowakije bezocht. Hieronder een groot deel van hun reisverslag.
De heren begonnen hun trip in Oostenrijk met een bezoek aan drie steden, waaronder Wenen. Met bijna twee miljoen inwoners is het veruit de grootste stad van het land. In de hoofdstad werd een groentemarkt met de naam Naschmarkt bezocht. Een markt met een oppervlakte van 2,3 hectare. Het is de beroemdste markt van Wenen en de geschiedenis gaat terug tot de 16e eeuw.
Op de Naschmarkt maak je een culinaire wereldreis. Je vindt hier kruiden en specerijen uit alle windhoeken van de wereld, van typisch Weens tot Indiaas en van Vietnamees tot Turks. Ook zie je er kleurrijke bezoekers die fruit en groenten kopen bij de talloze marktkramen.
De stad Wenen ligt in het noordoosten van het land aan de rivier de Donau. Alle drie de steden die de teeltadviseurs bezocht hebben bevinden zich aan de Donau. Het is de langste rivier binnen de Europese Unie en na de Wolga de langste van Europa. De Donau is een regenrivier, wat betekent dat de rivier gevoed wordt door grond. De Donau ontstaat in het Zwarte Woud in Duitsland na de samenvloeiing van de Breg, de Brigach en de in Donaueschingen ontspringende Donaubach. De Donau stroomt oostwaarts door Centraal- en Zuidoost-Europa en mondt na 2829 km in het grensgebied van Roemenië en Oekraïne via de Donaudelta uit in de Zwarte Zee. Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado liggen aan de Donau.
Tuinbouw in Oostenrijk
Het totale glasoppervlakte in Oostenrijk is 650 hectare. Hiervan in totaal 340 hectare glasgroenten, waarvan 120 komkommers, 80 hectare paprika, 140 hectare tomaat. Van deze laatste oppervlakte gaat er 30 hectare naar LGV, de rest naar Perlinger. Dus eigenlijk zijn er maar twee afnemers. Vanuit de historie is er veel concentratie rond Wenen. Afvalwarmte (90 procent) en olie zijn de voornaamste energiebronnen.
In Oostenrijk is de bereidheid om te betalen voor biologische producten 25% en in Nederland 13,8%. Toelating is per deelstaat soms zeer divers. Europa wil biologische producten meer stimuleren, maar de verschillen per land zijn nog steeds divers.
Dr. Pottman
In dit ISO-gecertificeerde laboratorium in Wenen, worden grond, water, substraten en planten in de kortst mogelijke tijd onderzocht met behulp van de nieuwste analyseapparatuur. Dit laboratorium is sinds 1995 hier gevestigd.
Hier gebeuren ongeveer 100 analyses per dag en is er altijd persoonlijk contact over het monster. Bij plantanalyse wordt een verschil gemaakt tussen jong en oud blad met verschillende grenzen anders dan in Nederland. Volgens Dr. Pottman worden de invloeden van de elementen zoals kobalt en nikkel nog onderschat. Grenzen van 0.3 belangrijk van Kobalt voor omvorming van stikstof. Supercalcium, ce, wordt genoemd voor een betere calciumopname.