Elke week is er werkoverleg met alle adviseurs van Horti-Consult International. Tijdens dit overleg wisselen we veel kennis en ervaring uit en bespreken de laatste ontwikkelingen bij onze klanten. Daaruit blijkt in ieder overleg weer dat ons werk steeds meer maatwerk wordt. Er is dus geen standaard blauwdruk die we op ieder bedrijf kunnen toepassen. Teelt, ras, energie, belichting, plantdichtheid allemaal factoren die invloed op elkaar hebben en dus moet er een zorgvuldige afweging worden gemaakt wat de consequenties zijn voor het totale plaatje bij het aanpassen van één van deze factoren. Zo zie ik bij de tomatenteelten de onderstaande onderwerpen die belangrijk zijn.
Factor groeilicht
De verdere ontwikkeling van het telen met LED met meer umol zorgt voor andere inzichten en mogelijkheden. Telers verhogen hun LED van 180 umol son-t naar 300 umol led en alles wat er tussen zit. Het schakelen van Son-t naar led zorgt voor nieuwe uitdagingen. De etmaaltemperatuur wordt hoger, maar de planttemperatuur blijft lager. Ook door grotere verdamping moet hierop de watergift anders worden ingesteld. Het telen in een kas wordt een klimaatkamer! Door deze verandering, zien we een vochtprobleem ontstaan, iets wat toentertijd ook bij gesloten kas duidelijk naar voren kwam. Daardoor ontkomen we niet om te gaan ontvochtigen. We weten uit het verleden dat ontvochtiging niet eenvoudig is aangezien het klimaat op elke m2 gelijk moet zijn om een topproductie te halen. Hetzelfde klimaat in de gehele kas qua verwarming, belichting, ontvochtiging en watergeven.
Rendementen onder druk
Doordat de rendementen onder druk staan maken telers andere keuzes vanuit kostenoverweging. Zo zie ik dat telers experimenteren om minder CO2 te gegeven. Hierbij kijkt men veel naar elkaar en probeert elkaar daarmee ook te overtroeven. Terwijl we weten dat dit meestal leidt tot minder productie wat automatisch resulteert in een lagere omzet, dus een negatief resultaat. In dat opzicht zie ik een duidelijk verschil tussen Nederlandse en Belgische bedrijven. Nederlandse bedrijven focussen zich voornamelijk op energie- en kostenbesparing, de Belgische, zijn daar minder mee bezig.
Nieuwe rassen
De laatste jaren zijn bij de tomatenteelt veel nieuwe rassen ontwikkeld met een virusresistentie. Hier was en is vanuit de telers heel erg behoefte aan. Inmiddels constateren we dat dit niet altijd een verbetering is omdat deze nieuwe rassen regelmatig niet voldoen aan de productienormen of productspecificaties die gelden vanuit de markt of afnemers. Ook geven deze nieuwe rassen teelttechnisch meerdere uitdagingen.
Doordat we met Horti-Consult met zes adviseurs zijn zien wij veel en kunnen we onze klanten zo goed mogelijk adviseren en dus het stuk maatwerk aanbieden wat iedereen nodig heeft. En nog belangrijker; plezier hebben en houden in het telen van tomaten. Wil je ook een keertje met mij of een collega sparren om een andere blik op je teelt te krijgen?