Energiebesparing blijft het onderwerp van gesprek als adviseur Jan Verbaarschot van Horti-Consult International bij zijn telers langs gaat. “Ik geef bij mijn klanten aan dat er mogelijkheden zijn met het aanpassen van de minimum buis. Niet stoken is uiteraard geen optie want dan wordt het te vochtig, maar de maximum buis kan tot 4 uur in de nacht terug naar 30 °C. Tussen 4 en 6 uur ’s ochtends is het aan te raden om de buis te verhogen naar minimaal 40 tot maximaal 55 °C zodat het gewas opwarmt om condensatie te voorkomen. Dit is namelijk het vochtigste moment van de dag.” Door deze strategie toe te passen bespaart een teler toch gauw 0,1 m3 gas per week. Een ander advies wat Verbaarschot zijn klanten geeft is om meer blad te plukken zodat het gewas minder vocht produceert en er dus minder energie nodig is om te ontvochtigen.
Ook blijft het toedienen van CO2 belangrijk. Geen CO2 geeft een opbrengstderving van ongeveer 20%. Verbaarschot adviseert zijn telers om minimaal 40 tot 50 kg per uur per hectare zuivere CO2 te gebruiken in de periode tussen 9 en 19 uur. Of 25 tot 30 kuub gas per uur per hectare om CO2 te maken. Dit geldt voor alle gewassen zoals tomaten, paprika en komkommers.
Verbaarschot: ”Ik zie dat alle gewassen op dit moment vegetatief worden. Afgelopen periode is er minder licht geweest en dat heeft altijd een effect op het gewas. Verder zie ik dat de ziektedruk goed onder controle is. De biologische gewasbescherming slaat goed aan, waardoor er relatief weinig problemen zijn met plagen in de kas. Dit gaat beter dan andere jaren.”
Korter teeltseizoen
“Een hele andere manier om energie te besparen is om de teelt te verkorten. Van veel telers hoor ik dat ze twee tot drie weken eerder gaan stoppen. Men gaat niet eerder planten, dat houdt in dat de teeltwisseling langer zal gaan duren. Deels om op die manier alles goed schoon te maken maar ook zeker om te besparen op energiekosten” aldus Jan Verbaarschot. zeker om te besparen op energiekosten” aldus Jan Verbaarschot.